Instantní kysané zelí: křupavé a šťavnaté, recept s fotografií

Kysané zelí je tradiční jídlo, které je nejen chutné, ale také zdravé. Díky procesu fermentace je obohacen o prospěšné bakterie, které pomáhají posilovat imunitní systém a zlepšují trávení. V tomto článku vám řekneme, jak si rychle a snadno vyrobit domácí kysané zelí.

K výrobě kysaného zelí potřebujete pouze dvě suroviny – čerstvé zelí a sůl. Podle chuti můžete použít bílé zelí nebo květák. Charakteristickým rysem domácího kysaného zelí je jeho křupavá textura a šťavnatá chuť, které jsou výraznější než u zelí z obchodu.

Proces výroby kysaného zelí je velmi jednoduchý. Nejprve je třeba zelí oddělit na jednotlivé listy a omýt je pod tekoucí vodou. Poté by měl být každý list zelí nakrájen na tenké proužky nebo velké kusy, v závislosti na vašich preferencích. Poté je potřeba zelí osolit a pořádně promnout rukama, aby se uvolnila šťáva. Poté se zelí umístí do skleněné nádoby a přikryje se kousky kapustové natě nebo pokličkou, aby se zelí ponořilo do nálevu. Pro dochucení se někdy přidává koření jako bobkový list, černý pepř nebo hřebíček.

Jak rychle a snadno uvařit křupavé a šťavnaté kysané zelí – recept s fotografií [kategorie Krajinářství]

Složení:

Složení:

Složení:

  • 1 hlávka zelí
  • 3-4 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 3-stroužky česneku
  • několik karafiátů
  • kuličky pepře podle chuti
  • voda

Kroky vaření:

Kroky vaření:

Krok 1: Připravte zelí. Odstraňte vnější listy, hlávku zelí rozkrojte napůl a odstraňte kořen.

Krok 2: Zelí nakrájíme na tenké nudličky. K tomu můžete použít ostrý nůž nebo jemné struhadlo.

Krok 3: Zelí osolíme. Přidejte sůl a míchejte, aby se sůl rovnoměrně rozprostřela v zelí.

Krok 4: Přidejte cukr. Cukr pomůže zelí proniknout solí a dodá mu jemnou chuť.

Krok 5: Přidejte česnek. Česnek dodá zelí chuť a pikantnost.

Krok 6: Přidejte hřebíček. Hřebíček dodá zelí jedinečné aroma.

Krok 7: Míchejte zelí, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nerozloží.

Krok 8: Přidejte kuličky pepře podle chuti. Pepř dodá zelí pikantnost.

Krok 9: Přidat vodu. Nalijte vodu tak, aby zcela pokryla zelí.

Krok 10: Zelí přikryjeme kouskem chleba nebo čistým igelitem a necháme 2-3 dny při pokojové teplotě. Během této doby zelí začne kvasit, aromatizovat a získá charakteristickou nakládanou chuť.

READ
Jak zařídit letní dům v městském bytě

Krok 11: Po vykynutí zelí opatrně odstraňte případnou pěnu, která se na povrchu vytvořila, a zelí přendejte do sklenic.

Krok 12: Sklenice uzavřeme víčkem a uložíme do lednice. Zelí vydrží několik týdnů.

To je vše! Nyní máte vynikající a zdravé domácí kysané zelí. Můžete jej přidat do salátů, příloh nebo použít jako samostatné jídlo. Dobrou chuť!

Výběr správného zelí pro nakládání

Výběr správného zelí pro nakládání

Jak udělat křupavé a šťavnaté kysané zelí? Začíná to výběrem té správné kapusty!

K nakládání se nejlépe hodí bílé zelí. Má hustší a kompaktnější listy, což mu umožňuje zachovat tvar hlávky zelí při moření.

Při výběru zelí věnujte pozornost následujícím bodům:

  • Vybírejte zelí, jehož listy k sobě těsně přiléhají a nemají žádné viditelné poškození.
  • Vyhněte se přílišné konzervaci zelí, protože může být tuhé a ne šťavnaté.
  • Ujistěte se, že spodní okraj hlávky zelí je hladký a bez hniloby.
  • Nejlepší je volit středně velké hlávky zelí, protože velké hlávky mohou být tužší a nemusí dobře kysnout.
  • Vyhněte se zelí se zažloutlými nebo suchými listy, což může být známka toho, že bylo skladováno příliš dlouho.

Správně zvolené zelí je klíčem k chutnému a šťavnatému kysanému zelí!

Příprava láku a nakládání zelí

K přípravě solanky budete potřebovat:

Složení: Množství:
Voda 1 litr
Sůl 2 lžíce
Cukr 1 lžíce
Bay list 2 kusy
Kuličky černého pepře 10 kusů

Kroky pro přípravu solanky:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.
  2. Přidejte sůl, cukr, bobkový list a černý pepř.
  3. Přiveďte k varu a solný roztok vařte 5-7 minut.
  4. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.

Po přípravě nálevu můžete začít kysané zelí:

  1. Zelí oloupeme od vnějších listů a nakrájíme na tenké nudličky nebo čtverce.
  2. Naplňte hrnek s víkem zelím a pevně jej uzavřete.
  3. Zelí zalévejte lákem, dokud není zcela ponořené.
  4. Pevně ​​zakryjte a nechte několik dní při pokojové teplotě.
  5. Po několika dnech zelí zkontrolujte: mělo by mírně nakysnout.
  6. Jakmile zelí dosáhne požadované kyselosti, přendejte ho do lednice.

Nyní máte hotový lák a znalosti, jak správně kysané zelí. Dobrou chuť!

Proces zrání kysaného zelí

Proces zrání kysaného zelí

Složení:

čerstvé zelí Sůl mrkev Cibule česnek
Voda Cukr Pepře Bay list Koriandr (volitelně)
READ
Jak ušetřit na vytápění: rady odborníka

Proces zrání kysaného zelí probíhá v několika fázích:

1. Příprava solanky

K tomu ve velké nádobě smíchejte vodu se solí, cukrem, kuličkami pepře, cibulí, česnekem, bobkovým listem a koriandrem. Míchejte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí. Solanka by měla mít příjemnou slanou chuť.

2. Příprava zelí

2. Příprava zelí

Zelí oloupeme od vrchních listů a propláchneme pod tekoucí vodou. Poté zelí nakrájejte na čtvrtky a odstraňte tvrdé jádřince. Dále zelí nakrájíme na tenké nudličky nebo kostičky.

3. Přidání zelí do nálevu

3. Přidání zelí do nálevu

Vzniklé proužky zelí vložte do nálevu tak, aby byly zcela ponořené v tekutině. Solanka by měla zcela zakrýt zelí. V případě potřeby můžete zelí zvážit, aby neplavalo na povrchu.

4. Kvašení zelí

4. Kvašení zelí

Hotovou nádobu se zelím uzavřete víkem nebo ji pevně zabalte do fólie. Nechte několik dní při pokojové teplotě, aby došlo k fermentaci. V tomto období se aktivně množí bakterie mléčného kvašení a vzniká kyselina mléčná, která dodává kysanému zelí zvláštní chuť a vůni.

Je důležité hlídat proces kvašení, aby zelí nezkysalo. Po pár dnech můžete nádobu otevřít a zkontrolovat chuť zelí. Pokud zelí dosáhlo požadované kyselosti, může být přeneseno do chladničky pro dlouhodobé skladování.

Proces zrání kysaného zelí tedy zahrnuje přípravu láku, přípravu zelí, jeho přidání do nálevu a kvašení při pokojové teplotě. Dodržováním těchto kroků si můžete doma vyrobit lahodné a zdravé kysané zelí sami.

Jak připravit šťavnaté kysané zelí na pokrmy

Jak připravit šťavnaté kysané zelí na pokrmy

Složení:

Zelná hlava 1 2 polévkové lžíce soli 1 lžíce cukru
2-3 stroužky česneku (volitelně) 1 lžička ibišku Voda (na namáčení zelí)

Příprava:

Příprava:

  1. Od hlávky zelí oddělte vrchní listy a odřízněte tvrdou nať. Zelí nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Nakrájené zelí dejte do nádoby, přidejte sůl a cukr. Dobře promíchejte, aby se sůl a cukr rovnoměrně rozprostřely po celém zelí.
  3. Zelí necháme 2-3 hodiny, aby pustilo šťávu. Během této doby občas promíchejte.
  4. Pokud chcete přidat česnekovou příchuť, nasekejte stroužky česneku a přidejte je do zelí.
  5. Ibišek smícháme s vodou a nalijeme na zelí. Voda by měla zelí zcela pokrýt.
  6. Zelí dáme pod lis a necháme 3-4 dny kvasit při pokojové teplotě.
  7. Připravenost kysaného zelí zkontrolujte ochutnáním. Pokud je zelí dostatečně prokvašené, přendejte ho do zavařovací sklenice a uložte do lednice.
READ
Jak změnit elektroinstalaci v bytě vlastníma rukama

Nyní máte šťavnaté a křupavé kysané zelí, které lze použít do jakéhokoli pokrmu. Dodá jim jas a zvláštní chuť. Dobrou chuť!

Tajemství křupavého kysaného zelí

Tajemství křupavého kysaného zelí

Výběr čerstvého zelí

Výběr čerstvého zelí

Vše začíná kvalitou a čerstvostí zelí. Kupte si hlávku zelí, která je pevná a pevná a nemá žádná viditelná poškození nebo skvrny.

Správná příprava zelí

Správná příprava zelí

Než začnete kvasit, odstraňte první vrstvy zelí, abyste se zbavili nečistot a poškozených listů. Poté rozřízněte hlavu na polovinu a odstraňte centrální stonek.

  • Pokud plánujete připravit tenké kysané zelí, nakrájejte ho na tenké plátky. Pokud dáváte přednost hrubší struktuře, nakrájejte ji na hrubé kousky.
  • Přidejte sůl a důkladně promíchejte. Sůl pomůže dochutit zelnou vodu.
  • Nechte zelí několik hodin nebo přes noc pro fermentaci. Stane se šťavnatým a křupavým.

A nyní je lahodné a křupavé kysané zelí připraveno! Vychutnejte si jeho bohatou chuť s vašimi oblíbenými pokrmy.

Otázky a odpovědi:

Jak vařit kysané zelí?

K výrobě kysaného zelí budete potřebovat čerstvé bílé zelí, sůl a skleněnou nádobu na uskladnění. Nejprve je třeba zelí nakrájet na tenké proužky nebo můžete použít speciální kráječ. Poté je třeba zelí opatrně složit do nádoby, každou vrstvu posypat solí a důkladně zhutnit. Když zelí začne pouštět šťávu, je třeba ho zakrýt sterilním kulatým dřevěným kruhem nebo půlkou jablka. Poté umístěte nádobu na teplé místo na 3-4 dny. Zelí je hotové, když přestane bublat a má nakyslou vůni.

Jaké suroviny jsou potřeba k výrobě kysaného zelí?

K výrobě kysaného zelí budete potřebovat čerstvé zelí a sůl. Podle chuti můžete přidat i mrkev, papriku, ledovec nebo jinou zeleninu. To dodá zelí další chuť a rozmanitost. Hlavní je, aby zelenina byla čerstvá a kvalitní.

Video:

KYSANÉ ZELÍ. Nejsprávnější a nejzdravější recept. KETO. LCHF.

Kysané zelí (křupavé a šťavnaté) Velmi jednoduchý recept | Recept na kysané zelí

Křupavé kysané zelí Nejjednodušší recept.

Recenze

CrazyLady

Miloval tento recept na kysané zelí! Tento předkrm opravdu miluji, ale vždy jsem si myslel, že jeho příprava je náročná a časově náročná. Ale díky tomuto receptu jsem pochopila, že to vůbec není pravda. Nejprve jsem na trhu našel čerstvé bílé zelí. Bylo velmi šťavnaté, ideální na nakládání. Poté jsem zelí nakrájela na tenké nudličky a dala do velké nádoby. Pak jsem si připravil slaný lák. Poměry byly velmi jednoduché: 1 litr vody, 50 g soli a 50 ml octa. Solanku jsem přivedla k varu a pak jím zalila zelí. Zatímco zelí kvasilo, začala jsem připravovat koření. Tento recept používal černý pepř, bobkový list a nové koření. Všechno jsem to dala do sáčku od mousseline a namočila do kysaného zelí. Dále bylo třeba kysané zelí nechat 1-2 dny při pokojové teplotě. Nádobu jsem přikryla zelím a dala na chladné místo. Během této doby zelí slzelo, lehce osolilo a získalo charakteristickou kyselou chuť. A nakonec, když bylo zelí hotové, rozhodl jsem se ho vyzkoušet. Mmm, to bylo prostě úžasné! Zelí bylo křupavé, šťavnaté a mělo trochu bramborovou příchuť. Hned jsem si udělala salát s kysaným zelím a mrkví. Byla to prostě perfektní večerní večeře! Tento recept vřele doporučuji všem milovníkům kysaného zelí. Je to velmi snadné a rychlé na přípravu a výsledek je prostě úžasný!

READ
Jak správně prát holofiberové polštáře a přikrývky

Anastasia Ivanova

Tento článek mi právě zachránil oběd! Vždycky jsem se chtěla naučit dělat kysané zelí, ale vždycky jsem si myslela, že je to strašně těžké. Ale díky tomuto receptu jsem pochopila, že to vůbec není pravda! Fotky jsou moc krásné a chutné, prostě teď nemůžu odolat a zkusit to zelí uvařit. Teď už vím, co mám dělat: nakrájet zelí, osolit, přidat koření, přikrýt a nechat pár dní odležet. Nic víc není potřeba! Báječný! Už přemýšlím, s čím budu jíst toto zelí: s masem, saláty nebo jen chlebem. Děkuji autorovi článku za tak jednoduchý a rychlý recept! Kysané zelí budu dělat určitě častěji.

Lucky Dude

Velmi zajímavý a užitečný článek! Kysané zelí jsem vždycky milovala, ale nikdy jsem nevěděla, jak ho udělat. Jsem moc ráda, že jsem narazila na tento recept. Vše je velmi jednoduché a rychlé a co je nejdůležitější, výsledek je prostě úžasný! Zelí je křupavé, šťavnaté a chutné. Fotografie v článku jsou také velmi atraktivní, nutí vás tuto pochoutku hned vyzkoušet. Teď budu určitě kysané zelí dělat doma častěji. Moc děkuji za recept!

Šťastná dívka

Článek se mi moc líbil! Vždycky jsem se chtěl naučit dělat kysané zelí, ale myslel jsem si, že je to velmi pracný proces. Nicméně díky tomuto receptu jsem se přesvědčila, že to jde rychle a jednoduše! Fotografie kroků vaření pouze usnadňují proces a pomáhají vám naučit se správně vařit. Zelí je tak šťavnaté a křupavé, že prostě nejsou žádná slova! Nyní ho mohu bezpečně uvařit na jakoukoli dovolenou nebo jen pro sebe a své blízké. Děkuji za úžasný recept a podrobný popis!

Alexander Petrov

Článek je velmi užitečný a informativní! Vždycky jsem se chtěl naučit dělat kysané zelí, ale vždy mi to přišlo složité a zdlouhavé. Ale díky tomuto receptu jsem pochopila, že se dá připravit rychle a jednoduše. Fotografie mi pomohly lépe pochopit proces vaření a udělat si představu o konečném výsledku. Dozvěděl jsem se, že klíčovými ingrediencemi jsou zelí a sůl, díky čemuž je tento předkrm neuvěřitelně jednoduchý a cenově dostupný. Velmi užitečné byly také tipy a rady, zejména ohledně používání balicích tašek. Nyní jsem si jist, že zvládnu přípravu kysaného zelí a potěším své blízké tímto chutným a zdravým pokrmem! Děkuji autorovi za tak úžasný článek!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: